Kultivar: Qingxin oolongDatum sběru: prosinec 2024; duben 2025 Popis čaje: Čaj se pěstuje a sbírá v horách Wen Shan, které najdeme v kraji Taipei New City. V nabídce máme nyní dva čaje různé kvality. Sklizeň z prosince 2024 je standartní kvalita tohoto čaje. Sklizeň z dubna 2025 je ve vyšší kvalitě. Jedná se o lehce oxidovaný čaj, který byl sbírán ručně a kdy list je tmavě zelené barvy, lehce rolován do spirály. Barva nálevu je světle žlutá až zelenkavá. Vůně je příjemně květinová (orchidej), sladká. Chuť připraveného nálevu je velmi osvěžující, příjemně květinová (orchidej, osmanthus), sladká, až medová se středně dlouhým sladkým až medovým dozvukem. Na Taiwanu se čaj Baozhong zpracovává na mnoha místech v kraji New Taipei city. Nejdůležitější jsou dvě oblasti, kde se zpracovávají Baozhongy. Původním místem, kde se tento druh čaje začal zpracovávat, najdeme v oblasti Nangangu (z této oblasti jsme Baozhong dováželi dříve). Po druhé světové válce se zpracováním Baozhongu začali více zabývat farmáři v oblasti Wen Shan a města Pinglin. Baozhong se v této oblasti zpracovává dvakrát do roka. A to většinou v červnu a říjnu. Baozhong patří dle stupně oxidace někde mezi čaje zelené a oolongy. Má kvality čaje zeleného i oolongu. Řadí se mezi oolongy, i když míra oxidace je menší než u jiných typických oolongů z Taiwanu. Proto se občas řadí i mezi čaje zelené. Na výrobu se používají listy typu Qingxin oolongu, ale i jiné druhy kultivarů. Jméno Bao Zhong pochází z čínského termínu ‚zabalit‘.
| Doporučený způsob přípravy: Čaj Wen Shan Baozhong patří mezi vysoce kvalitní čaje. Abyste si chuť tohoto čaje vychutnali co nejvíce, doporučujeme jeho přípravu a následné popíjení v Gaiwanu (Zhongu) nebo v menší konvičce. Do vyhřáté konvičky (gaiwanu) o objemu 150 ml vložte 4-6 gramů sypaného čaje. Lístky v konvičce zalejte vodou o teplotě 90-100 stupňů. Ihned slejte. Jedná se o tzv. nultý nálev, který se běžně nepije. Slouží k oživení čajových lístků. Zalejte opět vodou o teplotě 90-100 stupňů a nechte louhovat 50 - 60 sekund. Získali jste svůj první nálev. Pro každý další nálev dobu louhování prodlužujte o přibližně 10-15 sekund na každý další nálev. Tedy druhý nálev louhujte okolo 60 – 75 sekundy, třetí 70 – 90 sekund… Tímto způsobem přípravy získáte okolo 5 – 7 příjemných nálevů. Zejména druhý až čtvrtý nálev budou těmi nejlepšími. Příprava čaje v konvici. Tento způsob přípravy je ideální, pokud nemáte příliš času nebo chuti si čaj připravit v malé konvičce (gaiwanu). Do větší konvice o objemu 300 ml vložte 4-6 gramů čaje. Zalejte vodou o teplotě 85 – 90 stupňů a nechte louhovat okolo 2 minut. Poté nálev slejte. Získali jste svůj první nálev. Druhý nálev zalejte vodou o teplotě 90 stupňů a nechte louhovat kolem dvou a půl minut. Na třetí nálev použijte vodu o teplotě 90 – 95 stupňů a louhujte okolo třech minut. Čaj Baozhong je kvalitní čaj, který se hodí pro celodenní popíjení. U TOHOTO ČAJE MÁME JIŽ JEN NĚKOLIK POSLEDNÍCH BALENÍ U SKLIZNĚ Z PROSINCE 2024, KTERÉ SI NYNÍ MŮŽETE ZAKOUPIT ZA ZVÝHODNĚNOU CENU. NYNÍ ZA BALENÍ O HMOTNOSTI 150 GRAMŮ ZAPLATÍTE 594 KČ (PŮVODNÍ CENA BYLA 792 KČ) NEBO ZA BALENÍ O HMOTNOSTI 50 GRAMŮ ZAPLATÍTE 218 KČ (PŮVODNÍ CENA BYLA 290 KČ).
|
|
| REGISTRACE zákazník / velkoobchod www.taiwanskycaj.cz / www.ming-yun.eu |