Kultivar: Qingxin oolongDatum sběru: květen 2025 Popis čaje: Jedná se o čaj sklizený v Lishanu ve výšce okolo 1600 metrů. Čaj byl pečlivě sbírán a zpracován ručně. Jedná se o jemně oxidovaný a jemně pečený čaj. Při zpracování čajových lístků byly k nim přidány květy Osmanthu ve větším množství. Po rozbalení čajového sáčku tedy kromě čajových lístků uvidíte i velké množství těchto květů. Barva nálevu hotového čaje je světle žlutá až zlatá. Vůně je svěží, hladká, s příjemnými květovými tóny (po květech Osmanthu). Při pití se projeví sladké tóny a zejména v prvních třech nálevech velmi intenzivní chuť osmanthových květů. V dalších nálevech je intenzita květů menší, více se projevuje chuť oolongových lístků. Kombinace čajových lístků a květů dělá čaj velice příjemným a uklidňujícím nápojem na popíjení.
|
Doporučený způsob přípravy: Čaj Osmanthus oolong patří mezi kvalitní čaje. Abyste si chuť tohoto čaje vychutnali co nejvíce, doporučujeme jeho přípravu a následné popíjení v Gaiwanu (Zhongu) nebo v menší konvičce. Do vyhřáté konvičky (gaiwanu) o objemu 150 ml vložte 4-6 gramů sypaného čaje. Lístky v konvičce zalejte vodou o teplotě 90-100 stupňů. Ihned slejte. Jedná se o tzv. nultý nálev, který se běžně nepije. Slouží k oživení čajových lístků. Zalejte opět vodou o teplotě 90-100 stupňů a nechte louhovat 50 - 60 sekund. Poté nálev slejte. Získali jste svůj první nálev. Pro každý další nálev dobu louhování prodlužujte o přibližně 10-15 sekund na každý další nálev. Tedy druhý nálev louhujte okolo 60 – 75 sekundy, třetí 70 – 90 sekund… Tímto způsobem přípravy získáte okolo 4 – 6 příjemných nálevů. Zejména druhý až čtvrtý nálev budou těmi nejlepšími. Příprava čaje v konvici. Tento způsob přípravy je ideální, pokud nemáte příliš času nebo chuti si čaj připravit v malé konvičce (gaiwanu). Do větší konvice o objemu 300 ml vložte 4-6 gramů čaje. Zalejte vodou o teplotě 85 – 90 stupňů a nechte louhovat okolo 2 minut. Poté nálev slejte. Získali jste svůj první nálev. Druhý nálev zalejte vodou o teplotě 90 stupňů a nechte louhovat kolem dvou a půl minut. Na třetí nálev použijte vodu o teplotě 90 – 95 stupňů a louhujte okolo třech minut. Osmanthus oolong je poměrně nenáročný na přípravu. Hodí se k celodennímu popíjení. Ideální čaj pro zahájení nového dne přípravou ke snídani. Tento čaj si oblíbí milovníci výraznějších chutí, zejména všichni ti, co mají rádi květinové vůně a chutě v čaji.
|
|
| REGISTRACE zákazník / velkoobchod www.taiwanskycaj.cz / www.ming-yun.eu |