Kultivar: Jinxuan (Tai cha č. 12)Datum sběru: prosinec 2024; květen 2025 Popis čaje: Znám také pod názvem Zlatá lilie, nebo jako Mléčný oolong. Jinxuan je název nejen pro čaj, ale zejména pro čajový kultivar, který byl vypěstován na Taiwanu (registrován v roce 1981 pod číslem 12). Náš Jinxuan oolong byl sbírán a zpracován ručně. Pochází z Lishanu, kde čajové lístky byly pěstovány na plantáži ve výšce 1600 m.n.m. Barva nálevu je žlutá. Vůně je svěží, výrazně mléčná až máslová, ovocná (maliny). Chuť připraveného nálevu je sladká, mléčná, s jemným ovocným nádechem. Výrazná mléčnost je i v dozvuku, který je poměrně dlouhý. Mléčné oolongy jsou velice populární pro jejich výraznou, sladkou vůni a chuť. Mnohdy se však jedná o levnější čajové kultivary. Mnohdy o čaj dovezený na Taiwan z jiných čajových zemí. Na Taiwanu se poté v době zpracování čaje přidává mléčná esence. Tohle není ale případem tohoto čaje (jedná se o čaj našeho farmáře, od kterého můžete vyzkoušet i klasický Jinxuan oolong). Náš farmář ve spolupráci s nejmenovanou taiwanskou univerzitou vytvořili přípravek, kterým zalévají čajové keře. Zjednodušeně řečeno. Čajové keříky díky tomu absorbují mléčnost již při růstu keřů. Ta pak zůstává v listech i při jejich sběru a hlavně, po přípravě čajového nálevu. U TOHOTO ČAJE MÁME JIŽ JEN NĚKOLIK POSLEDNÍCH BALENÍ U SKLIZNĚ Z PROSINCE 2024, KTERÉ SI NYNÍ MŮŽETE ZAKOUPIT ZA ZVÝHODNĚNOU CENU. NYNÍ ZA BALENÍ O HMOTNOSTI 150 GRAMŮ ZAPLATÍTE 624 KČ (PŮVODNÍ CENA BYLA 832 KČ) NEBO ZA BALENÍ O HMOTNOSTI 50 GRAMŮ ZAPLATÍTE 229 KČ (PŮVODNÍ CENA BYLA 305 KČ).
| Doporučený způsob přípravy: Čaj Milky Jinxuan oolong patří mezi kvalitní čaje. Abyste si chuť tohoto čaje vychutnali co nejvíce, doporučujeme jeho přípravu a následné popíjení v Gaiwanu (Zhongu) nebo v menší konvičce. Do vyhřáté konvičky (gaiwanu) o objemu 150 ml vložte 4-6 gramů sypaného čaje. Lístky v konvičce zalejte vodou o teplotě 90-100 stupňů. Ihned slejte. Jedná se o tzv. nultý nálev, který se běžně nepije. Slouží k oživení čajových lístků. Zalejte opět vodou o teplotě 90-100 stupňů a nechte louhovat 50 - 60 sekund. Poté nálev slejte. Získali jste svůj první nálev. Pro každý další nálev dobu louhování prodlužujte o přibližně 10-15 sekund na každý další nálev. Tedy druhý nálev louhujte okolo 60 – 75 sekundy, třetí 70 – 90 sekund… Tímto způsobem přípravy získáte okolo 4 – 7 příjemných nálevů. Zejména druhý až čtvrtý nálev budou těmi nejlepšími. Příprava čaje v konvici. Tento způsob přípravy je ideální, pokud nemáte příliš času nebo chuti si čaj připravit v malé konvičce (gaiwanu). Do větší konvice o objemu 300 ml vložte 4-6 gramů čaje. Zalejte vodou o teplotě 85 – 90 stupňů a nechte louhovat okolo 2 minut. Poté nálev slejte. Získali jste svůj první nálev. Druhý nálev zalejte vodou o teplotě 90 stupňů a nechte louhovat kolem dvou a půl minut. Na třetí nálev použijte vodu o teplotě 90 – 95 stupňů a louhujte okolo třech minut. Jinxuan oolongy jsou poměrně nenáročné na přípravu. Hodí se k celodennímu popíjení. Jsou ideální pro zahájení nového dne přípravou ke snídani. Tyto čaje si oblíbí milovníci výraznějších chutí, zejména všichni ti, co mají rádi mléčné vůně a chutě v čaji.
|
|
| REGISTRACE zákazník / velkoobchod www.taiwanskycaj.cz / www.ming-yun.eu |