Shimen Tie Guan Yin oolong | MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, taiwanský čaj

Shimen Tie Guan Yin oolong

Kultivar: Ying Zhi Hong Xin

Datum sběru: listopad 2023

Popis čaje: Čaj, který se pěstuje a sbírá v blízkosti hlavního města Taipei v oblasti Shimen (Taipei county) v nadmořské výšce okolo 300 metrů n.m.

Jedná se o středně oxidovaný čaj, který je výrazně pečený. Čaj se peče po dobu dvou až tří týdnů. Celková doba pečení se pohybuje okolo 200 hodin!

Barva nálevu je tmavě oranžová až tmavě hnědá. Vůně je příjemně pečená, nasládlá. Chuť je výrazně pečená, sladká (sušená švestka) a lehce svíravá.

Charakteristika čaje: Železná Bohyně se na Taiwanu pěstuje v oblasti Muzha (Maokong) a Shimen (New Taipei city).

Čaj pěstovaný na Taiwanu Muzha se liší od čaje pěstovaném v Anxi (Fujien, Čína). Zatímco v Číně se čaj Železná Bohyně většinou nepeče a je lehce oxidován, tak taiwanská varianta tohoto čaje je tmavší a plně pečená. Takto upravená Železná Bohyně se stala synonymem pro taiwanskou variantu tohoto čaje.

Tradičním kutivarem pro zpracování čaje je kultivar Tie Guan Yin. Tento kultivar je velmi náročný na pěstování a ošetřování. Proto většina farmářů v oblasti, včetně toho našeho, používá pro zpracování čaje kultivar Ying Zhi Hong Xin.

 


Doporučený způsob přípravy: Čaj Tie Guan Yin oolong patří mezi vysoce kvalitní čaje. Abyste si chuť tohoto čaje vychutnali co nejvíce, doporučujeme jeho přípravu a následné popíjení v Gaiwanu (Zhongu) nebo v menší konvičce. Do vyhřáté konvičky (gaiwanu) o objemu 150 ml vložte 4-6 gramů sypaného čaje. Lístky v konvičce zalejte vodou o teplotě 90-100 stupňů. Ihned slejte. Jedná se o tzv. nultý nálev, který se běžně nepije. Slouží k oživení čajových lístků. Zalejte opět vodou o teplotě 90-100 stupňů a nechte louhovat 60 sekund, ale klidně i trochu déle. Poté nálev slejte. Získali jste svůj první nálev. Pro každý další nálev dobu louhování prodlužujte o přibližně 10-15 sekund na každý další nálev. Tedy druhý nálev louhujte okolo 70 – 75 sekundy, třetí 80 – 90 sekund… Tímto způsobem přípravy získáte okolo 5 – 7 příjemných nálevů. Zejména druhý až čtvrtý nálev budou těmi nejlepšími.

Příprava čaje v konvici. Tento způsob přípravy je ideální, pokud nemáte příliš času nebo chuti si čaj připravit v malé konvičce (gaiwanu). Do větší konvice o objemu 300 ml vložte 4-6 gramů čaje. Zalejte vodou o teplotě 85 – 90 stupňů a nechte louhovat okolo 2 minut. Poté nálev slejte. Získali jste svůj první nálev. Druhý nálev zalejte vodou o teplotě 90 stupňů a nechte louhovat kolem dvou a půl minut. Na třetí nálev použijte vodu o teplotě 90 – 95 stupňů a louhujte okolo třech minut.

Čaj Tie Guan Yun oolong patří mezi více známé čaje.  Na Taiwanu je znám pro svoji vysokou pečenost, kdy celková doba pečení může být až 200 hodin. Jedná se o kvalitní čaj, který si vychutnáte nejvíce ve svátečních chvílích, kdy budete mít dostatek času si vychutnat jeho vytříbenou chuť a vůni.

 

 

 

Počet kusů:

MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, gao shan, gaoshan, kaoshan, taiwanský čaj




 

logo


email  info@taiwanskycaj.cz

email  info@ming-yun.eu

mobil + 420 732 830 695  +420 732 830 695


IČ: 88842312  /  DIČ: CZ7712225532

Č.ú.: 251421512/0300


ČERNÉ ČAJE


OOLONGY - SVĚTLÉ


OOLONGY - TMAVÉ


OOLONGY PEČENÉ


MING EXCLUSIVE


ČAJOVÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ


ODBĚR NOVINEK


 


O NÁS


JAK NAKUPOVAT


AKTUALITY


KONTAKTY


REGISTRACE zákazník / velkoobchod


www.taiwanskycaj.cz  /  www.ming-yun.eu


facebook