MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, taiwanský čaj

www.taiwanskycaj.cz/

 
Rychlé hledání    

Jak si vybrat čaj (2. část)

(poznámka na úvod. Kliknutím na názvy jednotlivých čajů se vám otevře nové okno, kde se o daném čaji dozvíte více).


Tmavé oolongy

Bývají oxidovány mezi 60 - 80 procenty. Jejich vůně a chuť je výraznější. Projevují se zejména sladké až medové tóny. Také tóny po zralém ovoci jsou patrné. I tmavé taiwanské čaje se hodí k archivaci. Podobně, jako taiwanské pečené čaje. Zejména Orientální krásky a čaj Red oolong a Hong oolong jsou k tomu ideální.

Mezi nejznámější tmavé oolongy patří čaje sbírané v létě - Orientální krásky. Ty nejlepší pocházejí ze třech taiwanksých krajů: Hsinchu, Miaoli a Taoyuan.

V naší nabídce najdete několik Orientálních krásek.

 

Beipu Oriental Beauty.

Čaj, který byl sbírán a zpracován v blízkosti města Beipu. Malého městečka ležícího v kraji Hsinchu. Tento kraj je považován za nejlepší lokalitu pro pěstování tohoto druhu čaje.

 

Miaoli Oriental Beauty.

Jak již z názvu je patrné, čaj byl sbírán a zpracován v kraji Miaoli. Oproti čaji Beipu Oriental Beauty byl sklizen začátkem září. Jedná se o podzimní sklizeň čaje. Díky tomu je kráska z Miaoli levnější oproti skliním z měsíce června, kdy se čaj Orientální kráska nejčastěji sbírá.

 

Baihao oolong.

Baihao je jiným používaným názvem pro tento druh čaje. Baihao v překladu znamená ‚Bílý vlas‘. Poukazuje na to, že v daném čaji v suchém stavu najdeme větší množství bílých tipsů. Čaj byl sklizen v okolí vesnice Er Mei, nedaleko městečka Beipu.

 

Dongding Mei Ren oolong.

Je čajem, který našel inspiraci v Orientálních kráskách. Jeho chuť je příjemně medová. Zpracovává se ale podobně jako čaje Dongding, tedy do malých, pravidelných kuliček. Není ani divu, když farmář, který čaj zpracovává, bydlí v oblasti známou čaji Dongding! Čaj je ideální k archivaci.

 

Gaba tea.

Gaba je populárním čajem pro jeho zdravotní účinky (obsahuje kyselinu aminomáselnou). Chuť čaje je rovněž osobitá, nezapomenutelná. Proč si tedy nedopřát zdraví, když navíc chutná tak skvěle! Gaba se dá zpracovat jako čaj zelený, černý i jako oolong. Neboť na Taiwanu se zpracovávají zejména oolongy, i my nabízíme Gabu zpracovanou jako oolong (tmavší oolong). 

 

Mezi další výrazněji oxidované čaje v nabídce patří Red oolong a Hong oolong.

Red oolong.

Je čajem z jihovýchodní části ostrova. Velice příjemný a oblíbený čaj. Čaj výrazné chuti a vůně. Příjemné medové až čokoládové tóny. Stupeň oxidace je okolo 80 procent.

 

Hong oolong.

Je čaj, který byl sbírán na plantážích hory Lishan.Oproti čaji Red oolong je více pečený.


Pečené oolongy

Čaje, u kterých je vyšší stupeň pečenosti. Pečenost zvýrazňuje vůni a chuť připravovaného čaje. Tyto čaje jsou ideální k archivaci. Při správné archivaci si můžete nápoj z těchto čajů vychutnat i po několika letech (mnohdy i desítkách let). Dříve pečení probíhalo na pánvích. V dnešní době se častěji používají jiné způsoby pečení. Například elektrické trouby. Výsledný čaj má výraznější vůni a chuť. Ta bývá sladce pečená. Nejznámějším pečeným čajem je čaj Dongding.

V naší nabídce máme několik pečených čajů.

 

Song Bo Chang Qing oolong.

Je základním pečeným čajem v naší nabídce. Byl zpracován z kultivaru Si Ji Chun. Kultivar Si Ji Chun patří mezi levnější taiwanské kultivary. Díky tomu je tento pečený čaj za příznivější cenu.

 

Dongding oolong.

Je tradičně pečeným a oxidovaným čajem.  Pochází z vesnice Dongding. Vesnice, která je považována za tradiční vesnici, kde se tento druh čaje začal zpracovávat.

 

Dongding Fenghuang.

Nedaleko vesnice Dongding najdeme vesnici Fénix (Fenghuang). I tato vesnice patří mezi tradiční místa, kde se čaj Dongding začal pěstovat a zpracovávat. Oproti předchozímu čaji je tento čaj méně pečený. Velice příjemný a dlouhý pečený dozvuk v připraveném čaji!

 

Dark Dongding.

Jak již v názvu napovídá, jedná se o výrazněji pečený a tmavší Dongding než bývá obvyklé. V chuti a vůni kromě pečených tónů ucítíte příjemné vůně a chutě po sušené švestce.


Černé čaje

Pokud máte rádi černé čaje, měli byste vyzkoušet černé čaje z Taiwanu! Černé čaje se na Taiwanu zpracovávají zejména v letních měsících (květen až září). Černé taiwanské čaje jsou v chuti jemné, sladké, zejména se projevují medové tóny a tóny po zralém ovoci. I černé taiwanské čaje se hodí k archivaci. Podobně, jako taiwanské pečené čaje.

 

Mezi naše nejoblíbenější černé čaje patří

Honey Black tea.

Čaj sbírán a zpracován ve východní části ostrova. Nedaleko města Hualien. Čaj velice osobité vůně a chuti. Jak již název napovídá, v chuti převládají medové tóny. Dále v chuti ucítíte mléčnou čokoládu a zralé ovoce.

 

Alishan Hong Cha.

Černý čaj zpracován v horách Ali (Alishan). Oproti vetšiny černých čajů z Taiwanu se roluje do malých kuliček. Podobně jako taiwanské oolongy. V chuti se projevují kromě medových vůní chutě po zralém ovoci. Zejména červený rybíz a maliny.

 

Dongding Hong Cha.

Oblast Dongdingu je známá zpracováním pečených oolongů. Jeden znašich farmářů se pokusil v letních měsících zpracovat i čaj černý. Jak se mu to povedlo, můžete zjistit na tomto čaji.


 

MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, gao shan, gaoshan, kaoshan, taiwanský čaj

HomepageArchiv článkůVyhledej článekKontaktujte násRegistracePro registrované