Vybráno z FB (24. listopadu 2016) – Černé čaje

Taiwan je znám zejména pro velmi kvalitní oolongy. Nicméně se na tomto malebném ostrově setkáme i se zpracováním čajů černých.

Ty se na ostrově pěstují již od počátku minulého století. Kdy se v době japonské okupace ostrova začal černý čaj pěstovat v okolí jezera Sun Moon lake. V této oblasti se černé čaje pěstují dodnes. A patří k jistě k nejznámějším černým čajům z Taiwanu.

V posledních letech se oblíbenost černého čaje projevila i na mnoha jiných místech ostrova. S pěstováním černého čaje se setkáme například v Alishanu, v okolí Dongdingu, ve východní části ostrova (v blízkosti měst Hualien a Taidong), ale i třeba v okolí města Beipu.

Černé čaje se zpracovávají zejména v letních měsících. Vynikají svým osobitým aroma a chutí. Chuť čaje v ústech zanechává velmi líbivé sladké až medové tóny. V mnoha černých čajích ucítíte chuť po zralém ovoci.

V naší čajové nabídce najdete v této chvíli tři černé čaje z různých lokalit ostrova Taiwan.


HUALIEN HONG CHA.

Od farmáře nedaleko Hualienu dovážíme černý čaj již od té doby, co jsme taiwanské čaje začali do České republiky dovážet. Náš farmář patří mezi špičku farmářů v oblasti Hualienu, kteří se zpracování černého čaje zabývají.

Sklizeň čaje byla provedena ručně v září loňského roku. Čajovou oblast nalezneme v okolí vesnice Rui Sui.

Barva připraveného nálevu je tmavě oranžová až hnědá. Ve vůni se projevují  hladké, plné, ovocné a medové tóny. Chuť vyluhovaného čaje je plná, hladká s výraznou ovocnou a medovou chutí.

Ideální je čaj na vychutnání připravený v konvici nebo ve stylu Gong Fu Cha. Do nahřáté konvičky (gaiwanu) vložte čajové lístky. Ty poté zalijte vodou o teplotě okolo 85 až 90 stupňů. První nálev nechte louhovat okolo minuty. Pro další nálevy dobu louhování vždy o trochu prodlužte. Tímto způsobem přípravy docílíte 5 až 7 výtečných nálevů. 


DONGDING HONG CHA.

Čaj byl zpracován v okolí vesnice Yong Long v srpnu 2015. Tato vesnice patří mezi tradiční lokalitu, kde se zpracovává čaj Dongding oolong.

Náš farmář se v letních měsících zabývá zpracováním čaje černého. Ten máte možnost najít právě v naší čajové nabídce.

Barva připraveného nálevu je tmavě oranžová až hnědá. Ve vůni se projevují  hladké, plné, ovocné a medové tóny. Chuť vyluhovaného čaje je plná, hladká s výraznou ovocnou a medovou chutí.

Pro přípravu čaje doporučujeme použít menší konvičku nebo gaiwan. Do nahřáté konvičky (gaiwanu) vložte čajové lístky. Ty poté zalijte vodou o teplotě okolo 85 až 90 stupňů. První nálev nechte louhovat okolo minuty. Pro další nálevy dobu louhování vždy o trochu prodlužte. Tímto způsobem přípravy docílíte 5 až 6 výtečných nálevů. 


ALISHAN HONG CHA.

Je našim třetím čarným čajem, který byl zpracován na Taiwanu.

Alishan je známý svými světlými oolongy. V posledních deseti letech se však mnoho farmářů v letních měsících zabývá zpracováním černých čajů.

Náš čaj byl sbírán a zpracován v okolí vesnice Fen Qi Hu.  Čajové lístky byly pečlivě sbírány a zpracovány  ručně. Oproti jiným černým čajům v naší nabídce je tento čaj zpracován do pravidelných kuliček (tak, jak to známe u oolongů).

Barva připraveného nálevu je tmavě oranžová až hnědá. Ve vůni se projevují  hladké, plné, ovocné a medové tóny. Chuť vyluhovaného čaje je plná, hladká s výraznou ovocnou a medovou chutí.

Tento čaj si nejlépe vychutnáte připravený v malé konvičce nebo gaiwanu. Čaj zalévejte vroucí nebo skoro vroucí vodou (podobně, jak postupujete při přípravě taiwanských oolongů).

MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, gao shan, gaoshan, kaoshan, taiwanský čaj