MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, taiwanský čaj

www.taiwanskycaj.cz/

 
Rychlé hledání    

Vybráno z FB (15. února 2016) – Tmavé oolongy

V posledních letech se na Taiwanu stále častěji setkáváme s tmavými (Hong) oolongy. Čaje, které barvou připomínají spíše čaje černé. Tmavé oolongy jsou v chuti příjemně sladké, mnohdy s medovými tóny, které vydrží na jazyku a v ústech příjemně dlouho. Tyto čaje se hodí na pití zejména v chladných dnech. Jistě příjemně zahřejí. Jsou ale také velice příjemné přípravou za studena. Ideální na pití v horkých letních dnech. Tmavé oolongy se dobře hodí i k archivaci.

V naší nabídce máme dva zástupce tmavých (hong) oolongů.

 

RED OOLONG.

Ten v naší nabídce najdete již několik let. Čajové lístky pro zpracování tohoto čaje se pěstují v okolí města Taidong. Malé městečko, které najdete v jihovýchodní části ostrova Taiwan. Čaj byl zpracován čajovým mistrem, který patří mezi první čajové mistry, kteří tmavé oolongy v okolí Taidongu začali zpracovávat.  

List je zpracován pečlivě do kuliček. Je použit kultivar Qingxin Damon. Velmi populární kultivar v této části ostrova. Čajové lístky se zpracovávají ručně. Stupeň oxidace je kolem 80%. Čaj je mírně pečený. Jemná pečenost čaje více zvýrazňuje ovocné a medové tóny, které můžete vnímat při pití. Připravený nálev má jasnou červenohnědou barvu. Pokud si přivoníte k suchému listu, který vložíte do nahřáté konvičky, ucítíte velmi výraznou, příjemně sladkou vůni po medu, čokoládě a zralému ovoci. Vůně je až mírně opojná.

Chuť připraveného nálevu je jemná, plná, hladká s vyzrálou ovocnou až medovou chutí. Dozvuk je poměrně dlouhý, sladký.

Pokud máte rádi tmavé čaje a zejména tmavé oolongy, budete s tímto čajem jistě spokojeni. Red oolong se vyznačuje výraznější a sladší chutí. Je oblíbený zejména milovníky tmavších (černých) čajů.

Momentálně máme v nabídce sklizeň tohoto čaje z měsíce března loňského roku. Ta je velice vydařená!

Doporučujeme použít přípravu ve stylu gong fu cha (nebo gaiwanu). Předehřejte nádobí určené k přípravě čaje! Voda by měla mít teplotu okolo 95 stupňů. Pro první nálev lístky louhujte okolo 50 sekund. Na každý další nálev přidejte vždy asi 10 sekund.

Při správné přípravě se vám podaří připravit výborných 6 - 8 nálevů.


I na známé hoře Li (Lishan) se můžete setkat s tmavými oolongy. V naší nabídce najdete čaj z této oblasti nazvaný

 

GAO LENG HONG OOLONG.

Plantáže, na kterých se sbírají lístky pro zpracování tohoto čaje, najdeme ve výšce okolo 1600 až 1800 metrů. Pro zpracování čaje se používá čajový kultivar Qingxin oolong. Lístky se sbírají ručně.

Připravený nálev má barvu jasně oranžovohnědou. Chuť čaje je hladká, plná s příjemnými medovými, čokoládovými, ovocnými (zralé ovoce) a sladkými tóny. 

Svoji chutí vám může připomínat čaje z Darjeelingu.

Co je u tohoto čaje zajímavé je to, že vydrží nezvykle mnoho nálevů. Jste-li zvyklí u taiwanských čajů stylem kung fu cha připravit kolem 5,7 nebo 9 nálevů, u tohoto čaje jich stejnou přípravou zvládnete více než deset.


Pokud tyto čaje ještě neznáte, doporučujeme vám si je objednat formou vzorků. Ty balíme po 10 gramech. Pokud si na našich stránkách vyberete alespoň 6 různých vzorků z čajů, které dovážíme, nebudete platit poštovné. 

MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, gao shan, gaoshan, kaoshan, taiwanský čaj

HomepageArchiv článkůVyhledej článekKontaktujte násRegistracePro registrované