MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, taiwanský čaj

www.taiwanskycaj.cz/

 
Rychlé hledání    

Vybráno z FB (2. února 2016) – Beipu Oriental Beauty

I když počasí venku tomu moc nenapovídá, máme stále zimu.

Do pošmourného počasí, které panuje venku v těchto dnech, se hodí popíjet tmavší oloongy, popřípadě černé čaje. Tyto čaje se většinou zpracovávají v letních měsících. Proč se tedy nezahřát v zimě čajem, který byl sklizen v létě?

Jedním z čajů, který zapadá do tohoto označení, je čaj BEIPU ORIENTAL BEAUTY.

Čaje, které nesou název Oriental Beauty (Orientální kráska) jsou většinou sbírány a zpracovávány v průběhu letních měsíců. Nejlepší sběry bývají v červnu. Můžete se ale setkat s Orientálními kráskami, které byly sbírány i v jiných obdobích roku.

Oblast, kde se tyto výtečné čaje zpracovávají, najdeme na poměrně velkém území ostrova Taiwan. Můžete se rovněž setkat s kopiemi tohoto čaje i v jiných zemích. Například v Číně.

Nicméně. Ty nejlepší Orientální krásky jsou z Taiwanu. A pro ty nejlepší z nejlepších musíte zavítat do kraje Hsinchu. K malému městečku Beipu (nebo ještě lépe k vesnici Er Mei!).

V tomto malém městečku se zpracovávají ty nejlepší Orientální krásky vůbec. Lidé, kteří se zpracováním tohoto čaje v městě Beipu a okolí zabývají, mají se zpracováním ty největší zkušenosti. Mimochodem. Většina lidí žijících ve městě Beipu (říká se, že až 99%) je původem skupiny Hakka. Ti sem přišli v 17. století z Číny. Mezi těmito lidmi najdete ty nejlepší mistry ve zpracovávání čaje Oriental Beauty! Občas na svých baleních proto tento čaj označují: Formosan Hakka Tea! To, aby všichni věděli, že tyto výtečné čaje mají na starost lidé patřící do skupiny Hakka.

Zpátky ale k tomuto čaji. Jedná se o tmavší oolong (někomu může připadat, že se jedná o čaj černý). Stupeň oxidace bývá okolo 80%.

Barva připraveného nálevu je jantarová. Vůně nálevu je příjemně sladká, ovocná (zejména po zralém ovoci), jemně medová. Chuť nálevu je hladká, sladce medová, ovocná (zralé ovoce). S náznakem Bourbonu. Dozvuk je delší, sladce medový.

Při přípravě tohoto čaje se používá oproti jiným oolongům chladnější voda. Doporučujeme vodu projít varem, poté zchladit na asi 85 °C. První nálev se louhuje na dobu okolo jedné minuty. Při dalším nálevu se přidává doba louhování vždy o 10 sekund na každý další nálev. Tímto způsobem je čaj možno zalít minimálně 5 - 7 krát.

MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, gao shan, gaoshan, kaoshan, taiwanský čaj

HomepageArchiv článkůVyhledej článekKontaktujte násRegistracePro registrované