MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, taiwanský čaj

www.taiwanskycaj.cz/

 
Rychlé hledání    

Alishan Hong Shui oolong

Kultivar: Qingxin oolong

Datum sběru: leden 2020

Popis čaje: Čajovou plantáž nalezneme v okolí vesnice Shi Zhuo v horách Alishan v nadmořské výšce 1300 metrů. Tento čaj se také někdy nazývá Lao Dongding oolong (老凍頂烏龍). Jedná se o tradiční taiwanský oolong. Způsob zpracování se používal již v šedesátých letech minulého století. Čajové lístky se sbírají a zpracovávají ručně. Čaj je částečně oxidovaný (30-40%), více pečený (50-60%). Tento čaj byl pomalu pečen na pánvi ručně. Celkový čas pečení byl kolem 60 hodin.

Nálev tohoto čaje je tmavě žlutý. Vůně nálevu je výrazná, pečená, jemně ovocná (kandované ovoce). Pečenost ve vůni je decentní a příjemná. Chuť připraveného nálevu je výrazná, hladká, ovocná, sladká s evidentním pečeným aroma. Dozvuk je jemně pečený, ovocný, déle trvající.

Hong Shui v překladu znamená ČERVENÁ VODA. Jedná se o způsob zpracování čaje typu oolong. Tato metoda zpracování se používala již v šedesátých letech minulého století. Čaj zpracovaný tímto způsobem se vyznačuje vyšším stupněm oxidace (okolo 50 - 60%) a výraznější pečeností. Čaje Hong Shui se vyznačují tím, že mají většinou tmavě žlutou až načervenalou barvu. Jejich chuť bývá příjemně sladká až ovocná (po zralém ovoci). Příjemná chuť pak zůstává v ústech i dlouho po vypití šálku tohoto čaje.

Tento čaj si na Taiwanu troufnou péct jen opravdoví mistři. Není totiž jednoduché správně odhadnout dobu pečení. Pečení se provádí při nízkých teplotách a delší dobu. Může hrozit to, že se čaj připálí. V tomto případě by se čaj znehodnotil.

Výhoda čajů zpracovaných ve stylu Hong Shui je ta, že takto zpracovaný čaj se dá skladovat delší dobu. Je ideální k archivaci. Samozřejmě. Tento čaj se dá pít i čerstvý. Přesto při správném skladování se dá pít i po mnoha letech (běžné je mít tento čaj i 15,20 let).

 



Objednávka

Varianta zboži: Počet kusů:


MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, gao shan, gaoshan, kaoshan, taiwanský čaj

HomepageArchiv článkůVyhledej článekKontaktujte násRegistracePro registrované