MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, taiwanský čaj

www.taiwanskycaj.cz/

 
Rychlé hledání    

Příprava čaje za studena

Příprava ledového čaje (1)

Horké nápoje, tedy i čaje, ochlazují. Přesto. V České republice jsme zvyklí na pití chlazených nápojů v horkých dnech.

Tak proč si tedy nepřipravit ledový oolong?

Ukážeme vám celkem dva způsoby přípravy, které se používají na Taiwanu. Není to nic složitého.

Připravte si nejlépe skleněnou nebo keramickou nádobu.

Naplňte jí vodou z kohoutku.

Do nádoby s vodou vložte vámi vybraný čaj. Pokud si chcete připravit ledový světlý oolong (doporučujeme: Si Ji Chun oolong, Premium Alishan oolong), vložte okolo 10-15 gramů čaje na 1 litr vody. Na přípravu ledového tmavého oolongu (doporučujeme Red oolong, nebo černý čaj Honey Black tea) použijte okolo 6-10 gramů čaje.

Nechte sklenici stát při pokojové teplotě na dobu okolo 3,4 hodin. Poté nálev přeceďte a získaný nálev vložte do lednice na vychlazení.

Při tomto způsoby přípravy si mnohdy povšimnete někdy až nových chutí takto připraveného čaje. Některé čaje jsou dokonce doporučovány pro tento druh přípravy (Red oolong).

Pokud se vám nálev zdá poněkud slabý nebo naopak silný, pro příští přípravu upravte dobu louhování nebo upravte množství čaje.


Příprava ledového čaje (2)

Druhý způsob přípravy čaje za studena je velmi podobný způsobu předchozímu.

I pro tuto přípravu použijte sklenici nebo keramickou nádobu. Opět vložte na 1 litr vody okolo 10 až 15 gramů čaje (světlé oolongy, například Si Ji Chun, Shanlinchi oolong), nebo na 1 litr vody okolo 6 až 10 gramů čaje (tmavé oolongy, např. Red oolong, Gaba tea). Poté vložte nálev do lednice na dobu okolo 4-8 hodin.

Po uplynutí této doby vytáhněte nálev z lednice a přecedťe. Získali jste svůj chlazený čaj. Pokud se vám zdá nálev příliš silný, je možné přidat trochu vody na zředění. Pokud je příliš slabý, vložte čaj opět do lednice a prodlužte dobu louhování. Pro příští přípravu pak použijeme větší množství čaje.

 

MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, gao shan, gaoshan, kaoshan, taiwanský čaj

HomepageArchiv článkůVyhledej článekKontaktujte násRegistracePro registrované