MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, taiwanský čaj

www.taiwanskycaj.cz/

 
Rychlé hledání    

Příprava taiwanského čaje

Je mnoho způsobů přípravy taiwanského čaje. My vám zde přinášíme několik málo tipů. Námi zmíněné přípravy se používají na ostrově Taiwan.

 

Příprava taiwanského čaje v horké vodě

Taiwanské oolongy patří mezi velmi kvalitní čaje. Nejlépe se vychutnají pitím ve stylu kung fu cha. Zde uvádíme zjednodušený postup.

Daná příprava je ideální pro oolongy a černé čaje.

Do předem vyhřáté konvičky vložte množství čajových lístků tak, aby na konvičku o objemu 150ml připadlo kolem 4 - 6 gramů čaje. ( Množství lístků by nemělo být větší než je 1/5 obsahu konvičky. Při přípravě čaje se lístky rozvinou tak, že zaberou větší množství obsahu konvičky. Pokud by bylo lístků v konvici hodně, neměly by prostor se dostatečně rozvinout).
Zalejte konvičku vodou o teplotě  95˚C. Tento nálev se okamžitě slévá.  Není určený k pití.  Je ideální k tomu, aby se lístky v konvičce opláchly a ‘probudily’. Znovu zalejte lístky vodou o stejné teplotě a nechte louhovat okolo 50 sekund. Poté nálev slejte do připravené nádoby, popřípadě přímo do šálků. Získali jste svůj první nálev. Konvičku z lístky opět zalejte vodou o stejné teplotě. I druhé zalití vyžaduje louhování  kolem padesáti sekund.  Od třetího nálevu přidávejte čas na louhování vždy o 10 až 15 sekund. Tímto způsobem jste schopni připravit kolem čtyři až sedm nálevů čaje.


Pro přípravu černého čaje se na Taiwanu používá voda ochlazená na 90 - 85˚C. Čas louhování je poněkud delší. Okolo jedné minuty pro první dva nálevy. Od třetího nálevu přidávejte čas louhování o 10 až 15 sekund.


Příprava čaje v Gaiwanu

Pokud chcete připravit čaj jenom pro sebe, maximálně pro dva lidi, je dobré vyzkoušet pití čaje v Gaiwanu. Gaiwan je speciální šálek, jenž je tvořen podšálkem, samotným šálkem a pokličkou. Podšálek slouží k tomu, aby bylo možné z gaiwanem jednoduše manipulovat, když je v šálku horký nálev. Poklička slouží jako sítko. Napomáhá tomu, že se dá pít nálev přímo z gaiwanu, popřípadě usnadňuje snadné přelévání do připraveného šálku.

Kromě samotného gaiwanu je dobré si připravit šálek, do kterého si budete slévat patřičné nálevy.

V přípravě postupujte podobně, jak je popsáno v přípravě ve stylu kung fu cha. Jenom množství lístků přizpůsobte objemu gaiwanu.


Příprava čaje v konvici

Pokud Vám stačí příprava čaje do konvice, můžete postupovat v přípravě následovně.

Na  konvici o obsahu 300ml použijte  4-6 gramů čaje. Do nahřáté konvice vložte lístky a zalejte vodou o teplotě 90°C. Nechte louhovat okolo dvou minut. Poté  nálev přeceďte. Získali jste svůj první nálev. Lístky v konvici můžete zalít znovu. Použijte vodu o stejné teplotě a louhujte okolo tří minut. Stejným způsobem můžete udělat i třetí nálev.



              

detail obrázku

 

Příprava taiwanského čaje za studena
Většinou se čaj připravuje ve vodě horké. Příprava čaje ve vodě studené má také jistě své osobité kouzlo. Zejména v horkých letních dnech se může stát velmi oblíbeným popíjení studeného čaje.
Vyzkoušejte následující přípravu: Do sklenice, popřípadě džbánku, nasypte vámi zvolený čaj tak, aby na každých 100 ml vody připadly 1-2 gramy čaje. Pokud budete připravovat některý z tmavších oolongů, nebo čaj černý, použijte menší množství čaje. ideální je dát na každých 200 ml vody kolem 1-2 gramů čaje. Sklenici poté vložte do lednice na dobu 4 až 8 hodin. Po uplynutí této doby bude čaj dostatečně vyluhovaný a připravený k pití.

Může se vám stát, že hotový nálev je po vyluhování příliš silný. V tom případě přilijte trochu studené vody na zředění. Při další přípravě pak zkraťte dobu louhování, nebo uberte množství čajových lístků.
Ideálně se hodí příprava studeného čaje pro světlejší oolongy (z naší nabídky doporučujeme: Si Ji Chun oolong, Premium Alishan oolong, Shanlinchi oolong). Příjemnou chuť dávají také pečené oology, tmavé oolongy a černé čaje (z naší nabídky doporučujeme: Red oolong,Hong oolong, Gaba tea, Honey Black tea).

MING YUN - čaj, čaje, vysokohorský čaj, gao shan, gaoshan, kaoshan, taiwanský čaj

HomepageArchiv článkůVyhledej článekKontaktujte násRegistracePro registrované